Srp / Eng 

IPF Studija – „Connectivity Networks Gap Analysis“, povezanost infrastrukture na zapadnom Balkanu

ELEM & ELGO sa zadovoljstvom učestvuje na još jednoj regionalnoj studiji od strateške važnosti, sa fokusom na zemlje zapadnog Balkana (WB6) i projekte strateške povezanosti između zemalja u sektoru saobraćaja i energetike. Studiju izrađuje IPF3 konzorcijum, predvođen Mott MacDonald-om a korisnik je Evropska Komisija, odnosno, direktorat za pregovore o proširenju DG NEAR (Directorate-General for Neighborhood and Enlargement Negotiations).

Geografski gledano, studija se odnosi na zemlje zapadnog Balkana koje su kvalifikovane za dodelu grantova u okviru WBIF i IPA programa. Takođe, analize će obuhvatiti i aspekt regionalne povezanosti u skladu sa TEN-T and TEN-E regulativom. Strateški ciljevi su:
1. Identifikovati fizičke nedostatke u razvoju regionalne infrastrukture (sektori saobraćaja i energetike) i definisati segmente koji kompletiraju ove strateške koridore.
2. Sagledati status projekata koji se razmatraju, uključujući identifikaciju projekata, planiranje implementacije, izradu dokumentacije i realizaciju, do izgradnje.
3. Identifikovati važeće termin planove realizacije projekata, sa svim potrebnim aktivnostima i budžetom za svaki projekat, od pripreme do izgradnje.
4. Pripremiti plan neophodnih koraka kako bi se omogućila implementacija strateški kritičnih projekata.

ELEM & ELGO je sa Mott MacDonald-om potpisao ugovor koji obuhvata jednu od ekspertskih pozicija (Energy Transmission Expert), zaduženu za sektor elektroenergetike i koordinaciju razvoja GIS aplikacije (sektor energetike) gde će se prikupljati podaci o projektima i pripremati izveštaji.

Završetak izrade studije planiran je za početak juna 2016. godine.